Opakowania prozniowe

Pakowanie próżniowe ma na punkcie zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które sprawiają jej szkodzenie. Są do tego instytucji do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego standardu są używane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy a przez gospodarstwa domowe.

Na targu istnieje mało sposobów pakowarek próżniowych, jakie tworzą inne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dopasowane do pakowania dużych grup żywności. Do ostatniego modelu urządzeń, wykorzystuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na założeniu opakowanego produktu do mieszkania maszyny, gdzie przetwarzana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, buduje się samoczynnie. Pakowarki komorowe to metody zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze powodu na prosty koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w użytkowaniu również daleko bezpieczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów dedykowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Są one przyjemniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i kup wyposażenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, dają w strukturze rękawa, dlatego można ładować w nie produkty o fantazyjnych kształtach. Proces pakowania stanowi bardzo prosty, polega na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej strony, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, które są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Jest toż znakomite podejście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, jest szeroki zysk na aukcja. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwalają na to tradycyjne metody.